Bli inspirert til å inkludere realfag i leken

Realfagspedagog Oda Bjerknes er brennende opptatt av å gi realfagsglede på barnas premisser gjennom lek og undring. Hun kommer til Barnehage 2020 for å gi deg gode tips til hvordan du kan lykkes i dette arbeidet i din barnehage.

Fagområdet antall, rom og form i rammeplanen er tydelig på at barn skal oppdage, utforske og skape strukturer for å forstå sammenhenger i naturen, samfunnet og universet. Barnehagen skal synliggjøre sammenhenger, og legge til rette for at barna kan utforske og oppdage matematikk i dagligliv, i teknologi, natur, kunst og kultur og ved selv å være kreative og skapende.

Oda Bjerknes er ansatt som realfagspedagog i Espira-parken, og jobber daglig med å legge til rette for at barna skal utforske og oppdage alt det spennende som omgir oss knyttet til matematikk og naturfag i hverdagen. Hun ser hvilken glede barna finner i å utforske og noe hun brenner for å få ut i alle landets barnehager.

– Men vi voksne må tilrettelegge ved at barna har lett tilgang til å utforske realfaget, og vi må gi dem tiden de trenger, sier Oda Bjerknes.

En av fire foredrag fra barnehagene selv

PBL inviterte i vinter hele barnehagesektoren til å dele sine erfaringer og suksesshistorier med resten av sektoren gjennom å holde eget foredrag på Barnehage 2020. Responsen fra sektoren var stor med mange gode innsendte forslag fra hele landet. Oda Bjerknes er en av fire foredragsholdere som er trukket ut til å holde foredrag på Barnehage 2020. Det synes realfagspedagogen fra Espira er stor stas.

De tre andre foredragsholderne er:

Kjetil Krogstad og Kaja Slåttedalen- Inspirasjonspedagogene

Anette Lauareid Hovda - Tilknytning

Anett Homvik – Lekende møte på veien mot en bærekraftig utvikling

Har jevnlig barnehager på besøk

Espira har laget sitt eget lille «forskningssenter» i Hausmannsgate barnehage i Oslo, hvor Oda Bjerkens har innredet loftetasjen med ulike rom som skal lokke frem forskertrangen hos barna. Hit kommer femåringene fra åtte Espira-barnehager i Oslo én gang i måneden for å forske og leke med fysikk, kjemi, biologi, teknologi og matematikk. I tillegg tar realfagspedagogen imot besøksgrupper fra andre barnehager, og holder kurs for ansatte både i og utenfor Espira.

– Barn er opptatt av å forstå hvordan verden henger sammen. For meg er det viktig at barna har glede av naturfaget, at det skal være gøy og lystbetont. Og det er fantastisk å se hvilken glede de utviser når de kommer hit på besøk.

Samtidig er Bjerknes opptatt av at barnehagebarna ikke skal sitte på skolebenken og lære om realfag. Oppdagelsene skal skje gjennom naturlig lek og undring.

– Her lærer ikke barna hva karbondioksid er, men de skal se at enkelte stoffer sammen kan fremskaffe en reaksjon. Det skal vekke en nysgjerrighet hos dem forteller Oda mens hun viser vei inn i laboratoriet som for øyeblikket er dekket opp med små glass fylt med flytende veske i ulike farger.

– Jeg har gjort alt klart til en gruppe femåringer som skal lage falsk blod i morgen, forklarer hun og fortsetter.

– Ikke minst må vi la barna få begeistre seg over resultatene. Ingen ting er så fantastisk som å høre barns gledeshyl når de lager en kjemisk reaksjon. Det kan bli litt støy og mye entusiasme der og da, men det er ekte glede, sier Oda Bjerknes.

Gir deg tips

I Espiraparken er alle rommene fylt opp med gjenstander i mange ulike former, som alle har som mål å vekke barnets nysgjerrighet. Som kanskje får dem til å telle, sortere etter form eller farge, bygge opp ting eller sette sammen til nye former.

— Jeg håper at det å forske her en gang i blant gjør noe med hvordan barna tenker. De lærer seg å undres. Her er det lov å feile, og det er lov å finne egne løsninger på problemet. Kanskje til og med finne andre spennende oppgaver underveis. Barna skal lære å ikke gi opp når de møter motstand, forklarer Bjerknes.

På Barnehage 2020 vil Oda fortelle mer om hvordan hun jobber for å fremme interessen for realfag hos barna. Hun vil komme med tips til hvordan din barnehage kan jobbe med realfaget gjennom lek og naturlig utforsking. Og kanskje blir det plass til et lite eksperiment også.